Hoe gaat uw organisatie inspelen op SmartHome?

In SmartHome Commerce is de consument is niet langer de enige bepalende factor, ook de slimme apparatuur en het SmartHome platform zijn bepalend voor het koop- en betaalproces. Niet alleen omdat de consument geholpen wordt in het oriëntatie- en selectieproces maar ook omdat het in SmartHome mogelijk is om te kopen en betalen naar daadwerkelijk verbruik en acute behoefte.

SmartHome in opkomst

De bekenheid en adoptie van SmartHome in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van GFK* blijkt dat inmiddels 62 procent van de Nederlanders bekend is met SmartHome producten zoals de smart tv of slimme verlichting. Volgens ING* laat de doorbraak van SmartHome dan ook niet lang meer op zich wachten. 

Hoewel veel winkeliers nog volop bezig zijn met de aanpassing van hun traditionele verkooppunten aan de digitale wensen van de klant – zoals personalisatie en een vlekkeloze bezorging – doet hiermee intussen een nieuwe manier van winkelen zijn intrede, gebaseerd op Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI). SmartHome Commerce is de Next Level Commerce.
 

Zichtbaar blijven

SmartHome Commerce haalt het traditionele retail businessmodel flink overhoop. In deze connected omgeving waar de consument digitaal in verbinding staat met zijn huis en apparaten, is het voor de retailer lastig om zichtbaar en relevant te blijven. Hoe word je als retailer gevonden en gekozen in SmartHome Commerce? Zoekresultaten in voice hebben beperkingen en naast de consument zelf, bepalen ook slimme apparaten en het platform wat er wordt aangeschaft. 
 

Inspelen op andere customer journey

Slimme devices in een SmartHome kunnen – mits geautoriseerd – zelf items toevoegen aan het digitale winkelmandje en consumenten kunnen zelf ook doorlopend bestellingen eenvoudig doorgeven via verschillende apparaten. Hier ontstaat een volledig nieuwe customer journey, een uitdaging voor de retailer. 
file
Definitie SmartHome
Het SmartHome bestaat uit een platform, besturing en apparaten met sensoren die met internet verbonden zijn ten behoeve van de automatisering van processen in en om de woning
file
file

Uitdaging én kans

Het nieuwe SmartHome verkoopkanaal zorgt niet alleen voor uitdagingen maar ook voor nieuwe kansen voor de retailer. Zichtbaar en relevant blijven met een sterke branding is in dit nieuwe ecoysteem cruciaal. Fysieke winkels worden misschien wel belangrijker dan ooit, als contactmoment en voor de consumentenbeleving.  Ook verwachten consumenten een frictieloze customer journey waarin zaken als authenticatie, betalen en bezorging vlekkeloos verlopen. Nauwe samenwerking met partijen in de keten, van leveranciers van slimme apparaten tot bezorgdiensten en betaalproviders, is dan ook van belang. 

file

Meer contactmomenten en interacties

Het overal en op elk moment kunnen bestellen in SmartHome Commerce is voor de consument bijzonder gemakkelijk maar heeft ook een grote impact op het verwerken en het betalen van deze bestellingen. Deze doorlopende bestellingen via verschillende apparaten vragen om een andere strategie. Wat is het beste moment om een digitaal boodschappenmandje af te sluiten? Wanneer laat men klanten op welke wijze betalen in deze complexe bestelstromen om tot maximale conversie te komen? Hoe verhoudt zich dat tot de leveringen?  

file

Nieuwe kansen

De sterk veranderende SmartHome commerce markt is complex, maar biedt tegelijkertijd ook kansen voor om als retailer hierop in te springen en een voorsprong te nemen. Niet alleen door nu al de samenwerking aan te gaan met partijen in de keten waarmee Worldline u graag in contact brengt, maar ook door nu alvast met Worldline te kijken naar de beste betaalmogelijkheden. Van de huidige e-commerce betaalmethoden waarin consumenten vertrouwen hebben tot de meer toekomstgerichte betaalmethoden zoals betalen via onhoorbaar geluid en gezichtsherkenning. 

SmartHome Expertgroep

Worldline is host van de expertgroep SmartHome van ShoppingTomorrow (Thuiswinkel.org). In deze expertgroep zijn alle partijen in de SmartHome keten vertegenwoordigd. Van platform en slimme apparaten leveranciers tot en met betaalproviders en bezorgdiensten. Al deze partijen staan open voor samenwerkingen op het gebied van SmartHome. Contact zoeken met Worldline kan dan ook een goede eerste stap zijn naar SmartHome Commerce. Lees ook meer in onze nieuwe Bluepaper.

Meer info en downloads

Bluepaper 2018/2019 – Payments in Smarthome

Bluepaper 2019/2002 – The Smart Home Customer Journey

 

*Referenties:

Onderzoek GFK

* Onderzoek ING