Worldline / Nieuws / Nieuws overzicht hidden page / 2022 /

Worldline interview Jan-Willem van der Schoot, Country Manager Mastercard Nederland

Worldline interview Jan-Willem van der Schoot, Country Manager Mastercard Nederland

De veranderingen in 2022 betreffende betalen in de winkel.

30 jaar geleden, gelijktijdig met de opkomst van het internet, lanceerde Mastercard zijn Maestro debitkaartmerk, ’s werelds eerste online point-of-sale debitnetwerk dat kaarthouders veilige toegang tot hun geld gaf. Het enige pan-Europese debitmerk dat bijna overal in Europa werd geaccepteerd. Nu, 30 jaar later, leven we veel meer digitaal. E-commerce groeit veel sneller dan de fysieke retail, en daarom is het tijd die Maestro kaarten te upgraden.

Mastercard heeft daarom aangekondigd dat er vanaf medio 2023 geen bankpassen van het merk Maestro meer worden uitgegeven en alleen nog nieuwe debitkaarten van het merk Debit Mastercard aan te bieden. De verwachting is dat je eind 2022 al bij de meeste Nederlandse kassa's met Debit Mastercard kunt betalen, net als in de landen om ons heen.

 

Wat zal Consument en/of de Merchant merken van deze veranderingen?

Vanaf medio volgend jaar (2023) zal de Maestro kaart geleidelijk aan, uit worden gefaseerd en tegelijkertijd wordt de Debit Mastercard aangeboden ter vervanging. Maestro kaarten blijven ondertussen gewoon werken en worden door de bank op termijn vervangen door een Debit Mastercard. Daar hoeft de kaarthouder zelf dus niets voor te doen.

Ook na de uitfasering zullen consumenten weinig verandering merken. De Debit Mastercard kaarten kunnen alles wat Maestro kaarten kunnen. De nieuwe kaart zal werken als een debitkaart (d.w.z. het geld zal onmiddellijk worden afgeschreven van de lopende rekening die aan de kaart is gekoppeld) net zoals Maestro dat doet, maar zal wereldwijd een veel breder acceptatienetwerk hebben en meer digitale mogelijkheden bieden. De overgang gaat kaarthouders, die hun Maestro kaart vaak niet voor e-commerce en mobile-commerce kunnen gebruiken, dus vooral een betere winkelervaring bieden - zowel fysiek als online. Daarnaast zal de consument kunnen profiteren van het bredere netwerk dat Mastercard heeft ten opzichte van Maestro waardoor ze op meer plekken ter wereld met hun kaart kunnen betalen. 

Bij meer dan de helft van alle winkels in Nederland kunnen klanten nu al betalen met de nieuwere betaalpassen van Debit Mastercard. Die merchants hoeven in beginsel dus niets te doen. Dit geldt voor alle merchants waar klanten met creditkaarten van Mastercard kunnen betalen. De overige merchants waar klanten nu alleen met bankpassen van Maestro kunnen betalen, moeten dit jaar zorgen dat hun klanten daar voortaan ook met Debit Mastercard kunnen betalen. Onder regie van Betaalvereniging Nederland is met Mastercard, banken en betaalinstellingen een project opgezet om de brede acceptatie van Debit Mastercard in Nederland in goede banen te leiden. Banken en betaalinstellingen zullen ondernemers die de debitkaarten nog niet accepteren, dit jaar zelf benaderen met voorstellen om Debit Mastercard wel te accepteren. Alle gangbare betaalautomaten kunnen hiervoor op afstand met nieuwe software worden aangepast. In de meeste gevallen gaat dit om een automatische, gratis software update. Ondernemers merken hier vrijwel niets van.

Mastercard

 

De reden voor de introductie van Debit Mastercard.

Maestro kaarten zijn in de eerste plaats ontworpen voor een fysieke wereld en kunnen niet consequent worden gebruikt voor e-commercebetalingen. Toch is de betaalkaart voor veel mensen de manier bij uitstek om te betalen en mag het gebruik ervan niet afhankelijk zijn van de vraag of de eigenaar ervan zich in een fysieke winkel bevindt of op zijn favoriete e-commerceplatform.

Nu de wereld in hoog tempo overgaat van fysiek naar digitaal en de behoeften en het gedrag van de consument in die ontwikkeling meegaan, is het ons doel om mensen een gemakkelijke en veilige manier van winkelen te bieden. De migratie van Maestro naar Debit Mastercard is een maatregel die volgens ons het best tegemoet komt aan de geëvolueerde verwachtingen van de mensen. Nu we allemaal een digitaal leven leiden, is het van cruciaal belang dat we op een gemakkelijke en veilige manier online kunnen betalen, ongeacht waar we ons bevinden. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen kunnen betalen hoe, waar en wanneer ze willen en dat doen we door hen echte keuze te bieden en ons productaanbod constant te verbeteren.

De overgang naar Debit Mastercard gaat kaarthouders, die hun Maestro kaart vaak niet voor e-commerce en mobile-commerce kunnen gebruiken, meer zekerheid en gemak bieden met wereldwijde acceptatie, en de zekerheid dat hun betaalproduct in een digitale omgeving net zo gemakkelijk en veilig kan worden gebruikt als in een fysieke winkel. Dat zorgt voor een betere winkelervaring - zowel fysiek als online. 

 

file

Het verschil tussen Debit Mastercard en Maestro.

De Debit Mastercard is net als Maestro gekoppeld aan de lopende rekening van de kaarthouder en zal werken net zoals Maestro dat doet, dus in die zin zullen gebruikers geen verschil merken. Wel heeft de Debit Mastercard een bredere wereldwijde voetafdruk dan Maestro en zal dus veel breder worden geaccepteerd. Ook kan de Debit Mastercard gemakkelijker en veiliger worden gebruikt voor online winkelen. De kaart biedt dus vooral voordelen en meer gemak voor de consument en winkelier.

Een fundamenteel verschil met bijvoorbeeld een creditcard is dat Debit Mastercard, net als Maestro, gekoppeld is aan de betaalrekening van de kaarthouder en dat het geld rechtstreeks van die rekening wordt opgenomen. Afhankelijk van de uitgever kunnen aan een Debit Mastercard ook extra diensten en beloningen worden toegevoegd, waarbij rechtstreeks vanaf een betaalrekening wordt betaald.

De landen om ons heen

In de meeste Europese landen is Debit Mastercard het standaard debitkaart product van Mastercard. Nederland is momenteel nog echt een Maestro-land en in omringende landen zoals België en Duitsland wordt een combinatie van Maestro en andere debitkaarten uitgegeven. (bron Betaalvereniging Nederland).

Creëer inzicht in betaalprestaties

Voor een ondernemer is het ontzettend waardevol om jouw doelgroep goed te kennen en inzicht te krijgen in wat ze eigenlijk beïnvloed en motiveert. Met de Worldline Business Intelligence-tool “MyPerformance” kan je dit eindelijk waar maken. MyPerformance geeft je inzicht in verschillende betaalprestaties samen op één intuïtief platform.
Lees verder

Open innovatie eco-systeem

Van 26 tot en met 28 januari jongstleden vond de hackaton van al weer de vierde van Worldline e-Payment Challenge plaats. De e-Payment Challenge is het Worldline eigen co-creatie programma. Binnen het programma dagen onze klanten, fintechs uit om samen met Worldline in korte tijd oplossingen te co-creëren voor hun dagelijkse e-payment uitdagingen.
Lees verder

Alles over de betaalmogelijkheden

Sinds 10 februari is het voor niet-essentiële winkels in Nederland toegestaan om hun deuren te openen voor het afhalen van online en per telefoon of per mail bestelde producten. Naast thuisbezorgen en de webshop is dit een nieuw winkelconcept waar ook de bestel- en betaalinfrastructuur op ingericht moet worden. Benieuwd naar wat de betaalmogelijkheden bij een webshop, Click & Collect en Click & Deliver zijn?
Lees verder