Worldline / Nieuws / Nieuws overzicht hidden page / 2021 /

Alles over betalen nu en in de toekomst

Alles over betalen nu en in de toekomst

De Covid-19 pandemie had en heeft een enorme invloed op ons betaalgedrag. In 2020 hebben consumenten in Nederland 79% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke gepind met hun betaalpas, smartphone of wearable. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2019 (68%), blijkt uit onderzoek van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandsche Bank.

Hoe gaat de toekomst van betalen eruit zien? Op deze vraag geven experts tijdens het jaarlijkse Shopping Tomorrow event antwoord. Allerlei betaalexperts vanuit verschillende branches en bedrijven werpen hun licht op de toekomst van betalen. 

De Betaalvereniging en de Nederlandsche Bank hebben een gezamenlijk onderzoek gedaan naar het gebruik van contant geld en elektronisch betalen aan de kassa in Nederland 2020. Het onderzoek geeft een interessant beeld van het betaalgedrag op de korte termijn. 

alles over betalen

 

Forse afname van aantal contante betalingen aan de kassa



Mede door corona en de daarbij behorende maatregelen is het betaalgedrag van consumenten enorm veranderd. Een aantal al lopende ontwikkelingen op het gebied van betalen zijn in een stroomversnelling geraakt. Zo zijn vanaf de eerste lockdown in maart 2020 consumenten fors meer contactloos gaan betalen. Het aantal contante betalingen laat een dip zien gedurende het jaar en lijkt nu te stabiliseren rond de 20%.

In de meeste branches zijn aankopen in 2020 vaker contactloos betaald en minder vaak met contant geld of met de traditionele pin. De grootste verschuiving met 30% is terug te zien in de straatverkoop, bijvoorbeeld op de markt of bij een frietkraam. Daarnaast is er bij de voedselspeciaalzaken zoals de bakker en in de recreatie aanzienlijk meer betaald met de pin. Zo betalen consumenten 29% contant in het jaar 2019 tegen de 46% in het jaar 2020.

Aandeel betaalmiddel naar bedrag

 

In tegenstelling tot eerdere jaren zijn de grootste verschuivingen in betaalgedrag in het afgelopen jaar zichtbaar bij de hogere en niet bij de lagere transactiebedragen. Consumenten betalen in 2020 52% van hun aankopen boven de EUR 100 contactloos (met pincode), 31% door op de traditionele wijze te pinnen en 11% met contant geld. In 2019 werd 19% van de duurdere aankopen contactloos afgerekend, 56% op de traditionele wijze gepind en 21% contant betaald. Een vergelijkbare omvangrijke verschuiving is zichtbaar bij aankopen tussen de EUR 50 – 100. Is het gemiddelde bonbedrag binnen uw zaak boven de 100 euro start dan vandaag met creditcardacceptatie.

alles over betalen

Nieuwsgierig naar het gehele onderzoek van de Betaalvereniging Nederland en Nederlandsche Bank? Bezoek de webpagina voor meer informatie.

Hoe ziet de toekomst van betalen eruit?


Op deze vraag geven experts tijdens het jaarlijkse Shopping Tomorrow event antwoord. Deskundigen vanuit verschillende branches en bedrijven werpen hun licht op de toekomst van betalen. De bevindingen zijn terug te lezen in de jaarlijkse Bluepaper. Afgelopen jaar organiseerde Worldine tevens  een online inspiratiesessie waarin een aantal concrete user-cases werden gepresenteerd.

Om ondernemers optimaal te laten profiteren van de kansen van de veranderende betaalomgeving, heeft de expertgroep Future of Payments zich gericht op de belangrijkste ontwikkelingen in betalen in de komende vijf jaar. Daarbij heeft de groep ervoor gekozen te focussen op drie thema’s die de betaaldynamiek in hun ogen het sterkst zullen beïnvloeden: frictieloze betalingen, loyaliteitsprogramma’s en mobiele wallets. Onderstaand een beknopte versie, de volledige Bluepaper en nog vele andere meer interessante onderwerpen zijn terug te vinden op de site van Shopping Tomorrow.

frictieloos betalen

Frictieloze betalingen


Het streven bij een frictieloze betaling betekent dat de betaling voor de klant zo eenvoudig en onzichtbaar mogelijk is, zonder dat de klant het gevoel van controle verliest. Een eerste voorbeeld hiervan is de ‘walk-in, walk-out’-technologie, waarbij je de winkel inloopt, je producten pakt en op het moment dat je naar buiten loopt hebt betaald. Naast de retail zien we deze ontwikkeling ook steeds meer in de hospitality branche.


Ook online zal frictieloos betalen zijn toetreding maken. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe digitale betaalmethode die door ING en Albert Heijn is ontwikkeld en bestaat uit een digitale betaalpas op basis van tokenisation. Zo hoeft de consument niet bij elke aankoop via de AH-website expliciet goedkeuring te geven voor de betaling, maar wordt deze stap versimpeld.

Vanuit technologisch perspectief ziet de expertgroep steeds meer mogelijkheden op het gebied van frictieloze betalingen. Biometrische herkenning zal eenweg vinden naar steeds goedkopere modellen smartphones en steeds meer serviceproviders zullen de functionaliteit leveren in hun betaal-, kassa-en e-commerce-oplossingen.

Loyaliteitsprogramma’s

 

De meeste consumenten hebben wel een paar klantkaarten voor het verkrijgen van kortingen, spaarpunten of exclusieve promoties. Deze loyaliteitsoplossingen worden nu pas zichtbaar bij de kassa of in de check-out. De consument wil steeds meer de online ervaring in de winkel en andersom ook, waardoor winkel en webshop worden verbonden.

Mede door deze omni-channel shopervaring verwachten consumenten in toenemende mate dat de aanbiedingen die worden gedaan aansluiten bij persoonlijke voorkeuren. Het is aan de winkelier en de loyalty-aanbieder om de juiste balans te vinden tussen het verzamelen van persoonsgegevens en het bieden van voordelen aan de klant. De verwachting is dat loyalty de komende jaren al eerder zichtbaar en bruikbaar zal worden binnen de shopping journey.

Nieuws

Waarom wordt een transactie niet voltooid?

Wanneer we kijken naar de online conversieratio, oftewel het percentage bezoekers dat een betalende klant wordt, dan is er vaak nog winst te behalen en ruimte voor een bedrijf om te groeien. In de praktijk bereikt 20% van de transacties nooit de laatste stap in het betaalproces, dat is één of de vijf transacties!
Lees verder

Hoe werkt betalen in de winkel en webshop?

Bij het betalen met een pinpas of creditcard in de winkel of online, wordt de transactie binnen enkele seconde afgehandeld. Een soepele en snelle checkout is onderdeel van een succesvolle customer experience en draagt bij aan het verhogen van de conversie. Inzicht in het hoe het betaalproces werkt kan u voordelen opleveren in het voorkomen van storingen, kosten verlagen en een eenvoudigere administratie. Benieuwd naar wat er gebeurt zodra de klant akkoord geeft voor de betaling op de pinautomaat of op de online betaalpagina?
Lees verder

Alles over de betaalmogelijkheden

Sinds 10 februari is het voor niet-essentiële winkels in Nederland toegestaan om hun deuren te openen voor het afhalen van online en per telefoon of per mail bestelde producten. Naast thuisbezorgen en de webshop is dit een nieuw winkelconcept waar ook de bestel- en betaalinfrastructuur op ingericht moet worden. Benieuwd naar wat de betaalmogelijkheden bij een webshop, Click & Collect en Click & Deliver zijn?
Lees verder

call center employees

 

 

cards icon

Advies op maat

Wat zijn de toekomstplannen voor uw bedrijf? Hoeveel (buitenlandse) consumenten verwacht u? Welk kassasysteem gebruikt u? 

Wij denken graag vrijblijvend mee in het vinden van de beste betaaloplossing.

+31 (0)88 - 765 70 10

Stuur een bericht