MKB-fraude

Naast het toenemende aantal gevallen van hulpvraagoplichting onder consumenten zijn ook steeds meer bedrijven slachtoffer. Om u te infomeren heeft de Betaalvereniging de meest voorkomende MKB fraudegevallen voor u op een rij gezet. 

Hoe werken cybercriminelen?

Cybercriminelen maken vaak gebruik van social engineering om hun doel te bereiken. Social engineering omvat kwaadaardige telefoongesprekken, e-mails, sms’jes of andere vormen van manipulatie met als doel werknemers een bepaalde handeling te laten verrichten of informatie prijs te geven.

 

Veelvoorkomende fraudegevallen

Chief Executive Officer (CEO-fraude)

Een werknemer die bevoegd is om betalingen te doen (boekhoudafdeling of administratie) ontvangt een nepbericht bijvoorbeeld via e-mail of sms dat afkomstig lijkt van een hogergeplaatste manager, of zelfs van de algemeen of financieel directeur. De werknemer wordt gevraagd een vertrouwelijke betaling uit te voeren. De reden hiervoor kan bijvoorbeeld een geheime overnamedeal zijn of de betaling van een boete. Discretie gewenst, denkt de medewerker.

 

Factuurfraude

Een veel voorkomende vorm van factuurfraude is het doorgeleiden van legitieme betalingen naar een frauduleuze bankrekening. Dit kan simpelweg door facturen te onderscheppen in het posttraject en deze te voorzien van een sticker met een nieuw rekeningnummer. Ook komt het voor dat een MKB een e-mail ontvangt waarin wordt beweerd dat een bedrijf van wie hij producten of diensten afneemt en aan wie hij vaker betalingen doet, een nieuw rekeningnummer in gebruik heeft genomen.

 

Phising en malware

Werknemers ontvangen dagelijks veel e-mails. Door drukte, maar ook uit gewoonte kan het daarom eenvoudig gebeuren dat zij op links klikken waardoor kwaadaardige software wordt geïnstalleerd op de lokale computer, of – erger nog – op het bedrijfsnetwerk. Criminelen worden hierdoor in staat gesteld om van afstand het netwerkverkeer te filteren en vertrouwelijke bedrijfsinformatie of financiële gegevens te bemachtigen. Meer informatie.

file

Tech support scam

In dit geval doen criminelen zich voor als bankmedewerker of bijvoorbeeld als medewerker van Microsoft. Zij nemen contact op met een bedrijf en beweren dat de (bank)software moet worden bijgewerkt of dat er een probleem is gesignaleerd.

Bezoek de pagina veiligbankieren voor de uitgebreide informatie en tips.

 

Wat moet u doen, mocht u (vermoeden) onverhoopt slachtoffer te zijn van cybercrime? Bel direct uw bank zodat zij (vervolg)schade kunnen voorkomen. Daarnaast moet u van alle fraude(pogingen) aangifte doen bij de politie. Voor juridische stappen is immers altijd een proces-verbaal nodig.

Voor meer informatie:

https://veiliginternetten.nl/

https://www.veiligbankieren.nl/

https://www.ncsc.nl/

https://www.politie.nl/

https://www.fraudehelpdesk.nl/

• De website van uw bank

 

Bron: https://www.veiligbankieren.nl/wp-content/uploads/2017/10/Veilig-bankieren-in-het-mkb-spread.pdf

Hoe betaalt de consument ten tijde van Corona?

De maatregelen vanwege covid-19 hebben veel impact op de maatschappij en het bedrijfsleven. Veel ondernemers voelen dagelijks de gevolgen. Voor consumenten lijkt na de hamsterfase en de klus en doe het zelf-fase alles weer wat normaler te worden. Wel is duidelijk geworden dat de consument in de afgelopen periode niet veel minder is gaan uitgegeven, maar er is wel op een andere manier betaald en gewinkeld.
Lees verder

Gemakkelijk en snel ondernemen op afstand

Veel bedrijven worden in deze tijden uitgedaagd om hun verdienmodel te herzien. Kledingwinkels en juweliers bezoeken consumenten aan huis met een passend aanbod, of werken met reserveringen in de winkel om coronadrukte te voorkomen.
Lees verder

PSD2; wat betekent deze nieuwste Europese richtlijn voor webwinkels

In dit artikel leggen we uit wat belangrijk is voor een webwinkel. Waarom wordt PSD2 ingevoerd? Wat is sterke klantauthenticatie? Welke eisen worden gesteld aan een check-out pagina van een webshop?
Lees verder