Worldline / Nieuws / Nieuws overzicht hidden page / 2020 /

Primeur: elektrisch laden met een betaalpas.

Primeur: elektrisch laden met een betaalpas.

Elektrisch rijden beleeft door de druk op CO2-normen en fiscale stimulering een stormachtige groei. Dit heeft ook geleid tot een wildgroei aan type laadstations, connectoren, aanbieders, tarieven en afrekensystemen. Worldline maakt het betalen van oplaadsessies voor elektrische rijders nu als eerste een stuk eenvoudiger door af te kunnen rekenen met de eigen betaalpas.

VALINA MAXEM | Worldline

Nieuwe regels moeten leiden tot uniformiteit

Het resultaat van alle promotie- en stimuleringsmaatregelen is dat er in Nederland begin 2020 ruim 200.000 auto’s met een stekker rondrijden. In 2019 was de helft van het aantal nieuw geregistreerde auto’s elektrisch. Naar verwachting zullen er in 2030 rond de 1.9 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden.

Om elektrisch rijden mogelijk te maken, zijn laadpalen of laadstations noodzakelijk. In het Bouwbesluit en Besluit Bouwwerken Leefomgeving staat dat er bij zowel nieuwbouwwoning projecten als renovaties van parkeervoorzieningen verplicht elektrische laadinfrastructuur aangelegd moet worden bij 1 op de 10 parkeerplekken. Gemeentes en projectontwikkelaars moeten hier rekening mee houden in hun bouwbestekken. 

Bij de snelle groei van het aanbod van openbare laadinfrastructuur is nog weinig aandacht geweest voor standaardisatie. Als gevolg hiervan zijn er veel verschillende laad- en betaalinfrastructuren ontstaan. Meestal zijn dit gesloten betaalsystemen met een specifieke laadpas of laadapp, waarmee elektrische rijders bij een beperkt aantal laadstations kunnen betalen. Voor een reis met een elektrische auto van Zweden naar Italië heeft een berijder al snel veel verschillende laadpassen nodig.

De Europese Unie wil meer uniformiteit in de laadtechniek, betaalmechanisme en transparantere tarifering. Daartoe is er wetgeving opgesteld waarin internationaal betaalverkeer vanaf 2021 verplicht wordt op elke nieuwe openbare laadpaal.

 

Worldline gaat voorop in de race

Vlakbij het racecircuit in Zandvoort heeft de Gemeente Bloemendaal de nieuwe P1 en P2 parkeerterreinen voorzien van een laadpaal met daarin een VALINA betaalautomaat geïntegreerd. De laadsessies kunnen nu betaald worden met een gewone betaalkaart.

Op deze manier kan de laadsessie direct betaald worden door bezoekers van binnen en buiten Nederland. Er is een speciale functionaliteit ontwikkeld die er voor zorgt dat de betaling volledig in lijn is met het gedrag van de laadpaal. Bij aanvang wordt er een autorisatie gevraagd bij de bank. Vervolgens kan gestart worden met het laden en wordt na afloop het correcte bedrag voor het gebruik van de rekening van de berijder ingehouden.

Deze oplossing is samen met partners Maxem en Alfen gerealiseerd en dit is de eerste openbare laadopstelling die gereed is voor open internationale betaalstandaarden.

 

We gaan graag met u in gesprek

Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over hoe u een veilige reis kunt maken met elektrisch laden? Wij helpen u graag verder. Benieuwd hoe u als exploitant of locatie-eigenaar betalingsverkeer volgens de nieuwe normen kunt inrichten? Laat dan uw gegevens achter. Onze specialist in uw sector neemt zo snel mogelijk contact met u op.

file

call center employees

 

 

cards icon

Advies op maat

Wat zijn de toekomstplannen voor uw bedrijf? Hoeveel (buitenlandse) consumenten verwacht u? Welk kassasysteem gebruikt u? 

Wij denken graag vrijblijvend mee in het vinden van de beste betaaloplossing.

+31 (0)88 - 765 70 10

Stuur een bericht

Hoe betaalt de consument ten tijde van Corona?

De maatregelen vanwege covid-19 hebben veel impact op de maatschappij en het bedrijfsleven. Veel ondernemers voelen dagelijks de gevolgen. Voor consumenten lijkt na de hamsterfase en de klus en doe het zelf-fase alles weer wat normaler te worden. Wel is duidelijk geworden dat de consument in de afgelopen periode niet veel minder is gaan uitgegeven, maar er is wel op een andere manier betaald en gewinkeld.
Lees verder

De opmars van no-show, voorkom lege tafels

Vanaf 10 augustus 2020 zijn nieuwe COVID-19 maatregelen van toepassing op de horeca. Ongeacht de omvang van de horecazaak, wordt het verplicht, dat gasten reserveren. Het reserveren mag vooraf of direct aan de deur. Voornamelijk de reserveringen vooraf brengen een uitdaging of risico mee voor de ondernemer. Wat te doen wanneer de gasten niet komen opdagen? Wat is mogelijk om de kans van een no-show te verkleinen?
Lees verder

Hoe de bouwmarkt haar klant laat ‘doe-het-zelven’ aan de kassa

Het gebruik van zelfscankassa's en bestelzuilen wordt steeds populairder. Gezien de huidige tijd waarin we leven, wordt de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen afrekenen nog eens extra aangemoedigd. Inmiddels zien steeds meer branches de voordelen en levert een juiste toepassing en integratie zelfs zoveel profijt op, dat winkels zich hier echt mee weten te onderscheiden. Zo ook de bouwmarkten.
Lees verder