Voorkomen betwiste transacties
via e-mail of sms
Menu
Voorkom betwiste transacties bij acceptatie via e-mail of sms
- Bij schriftelijke bestelling (bijvoorbeeld via email): controleer alvorens een betaallink te sturen eerst of het opgegeven emailadres bestaat. Bijvoorbeeld door er een opdrachtbevestiging naartoe te sturen.
- Bij telefonische bestelling: herhaal duidelijk het door de klant mondeling opgegeven telefoonnummer en e-mailadres. Vraag bij een bestelling via een mobiele telefoon ook om een telefoonnummer van een vaste lijn. Alvorens een betaallink te sturen controleer eerst of het emailadres bestaat bijvoorbeeld door er een opdrachtbevestiging naartoe te sturen.
- Vergelijk het land van herkomst van de betaalkaart met het afleveradres van de bestelling. Ook al hoeven deze gegevens niet per se overeen te stemmen, als zij afwijken, is er een verhoogde kans op fraude.
- Business to You (B2U), de provider achter Pay per Link kan een fraudepreventiemodule leveren. Dit is weliswaar optioneel maar toch raden we dit ten sterkste aan. Met dit module kan o.a. worden vastgesteld in welk land de creditcard is uitgegeven.
- Bij Pay per Link zijn alle creditcard transacties beveiligd dmv 3-D Secure. Dat wil zeggen bij een betaling kunt u ervan uitgaan dat de betaler ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar vande gebruikte kaart is. Maar stel dat de kaartuitgevende instantie (issuer of bank) geen gebruik maat van 3D-secure! De rechtmatigheid van de transactie kan dan onvoldoende worden gecontroleerd. In de volgende situaties bent u dan niet aansprakelijk voor frauduleuze transacties:
- Als de transactie is verricht met een MasterCard Consumer Card of Visa Consumer Card.
- Als de transactie is verricht met een MasterCard Corporate Card of Visa Corporate Card die in Europa is uitgegeven.
- Een chargeback hoeft niet altijd met fraude te maken te hebben. Ook als uw klant ontevreden is over de afhandeling van zijn bestelling of het product niet aan zijn verwachtingen voldoet kan hij/zij een chargeback indienen. Daarom:
- Zorg ervoor dat uw klant echt weet wat hij koopt. Vermeld duidelijk de productkenmerken en specificaties, merk en typenummers en laat zo mogelijk een goed herkenbare afbeelding zien.
- Informeer uw klanten altijd duidelijk over levertijden, ook als een product tijdelijk niet op voorraad is. Zorg voor goede voorraadinformatie, zodat uw klant kan zien of er nog voldoende producten aanwezig zijn en of u dus (tijdig) kunt leveren.
- Lever duidelijke informatie over de afhandeling van eventuele klachten, retourservice, annuleringsvoorwaarden, geld-terug-service en garantievoorwaarden. Hanteer daarbij een klantvriendelijk retourbeleid.
- Klanten waarderen een goede klantenservice en dit kan een stimulans zijn een aankoop bij u te doen. Daarmee vermijdt u ook betwiste betalingen die het gevolg zijn van klachten.
- Plaats uw Algemene Voorwaarden goed vindbaar op uw website. Zorg ervoor dat zij voldoen aan de Wet Kopen op Afstand.
- Maak goede afspraken met de partij die de levering van uw producten verzorgt en geef uw klant een duidelijke indicatie van de verwachte leverdatum. Onjuiste of verlate levering of geen levering is vaak aanleiding voor betwiste betalingen.
- Zorg voor een goede verpakking van het te verzenden product, zodat beschadiging tijdens het transport min of meer wordt uitgesloten.
- Werk alleen samen met betrouwbare partners.
- Vermeld, indien van toepassing, duidelijk welke regels u hanteert bij een 'no show'.
- Gebruik bij terugbetalingen altijd dezelfde rekening (creditcard) als waarmee de oorspronkelijke transactie is gedaan en informeer uw klant over de terugbetaling.
- Wanneer u niet kunt leveren, weet uw klant wanneer zijn geld wordt terugbetaald en bij een retourzending weet hij bovendien dat u de retourzending hebt ontvangen.
Voor meer informatie over betwiste betalingen kunt u contact opnemen met een van onze servicemedewerkers via telefoonnummer +31 (0)88 765 7010.