Fraudepreventie bij acceptatie via uw website


Betaalkaarten zijn een zeer gewild en betrouwbaar betaalmiddel. Helaas komt misbruik toch af en toe voor. Ook op internet. Om fraude te voorkomen is het daarom raadzaam goed op te letten. Hierna leest u waarop u moet letten. De belangrijkste regel: gebruik uw gezond verstand.
 

Let op vreemde bestellingen

Houd bestellingen goed in de gaten, ook over langere periodes. Zijn er vreemde aantallen besteld? Is het afleveradres ongebruikelijk? Neem dan het zekere voor het onzekere en controleer of de bestelling in orde is.

Voorbeelden zijn: 

  • bestellingen vanaf naastgelegen huisnummers; 
  • bestellingen vanaf verschillende adressen via hetzelfde e-mailadres; 
  • bestellingen vanuit geografische gebieden die niet logisch zijn omdat de producten moeilijk te versturen zijn of omdat de producten in dat gebied goedkoper zijn;
  • bestellingen van meerdere dezelfde artikelen op 1 adres terwijl dit onlogisch is qua gebruik binnen 1 huishouden/gezin.

Analyseer de bestellingen en vergelijk de verschillende orders/situaties met elkaar. Verplaats u in de situatie, is een bepaalde bestelling logisch als je een welwillende en te goeder trouwe consument bent?

Vraag om orderbevestiging per fax of telefoon

Zeker bij hoge bedragen adviseren wij u extra controles uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld vragen om een orderbevestiging per fax. Of u belt even met de klant. Controleer het telefoonnummer aan de hand van het telefoonboek. U kunt opgave van telefoonnummer en e-mailadres verplicht stellen. Wees extra voorzichtig bij opgave van 06-nummers en gratis e-mailadressen (zoals Hotmail).

Vraag de Card Validation Code 

De driecijferige CVC2-code (MasterCard) of CVV2-code (Visa) of CAV2-code (JCB) is een extra controlemiddel naast onder meer de vervaldatum en het kaartnummer. Ook hiervan kunt u de opgave verplicht stellen.

Vraag bij aflevering om een handtekening

Om er zeker van te zijn dat u de bestelling op het juiste adres aflevert, kunt u bij bezorging om een handtekening vragen. Lever alleen af aan de geadresseerde. Bezorg niets bij de buren als de geadresseerde niet aanwezig is. Wij ontraden u daarnaast te bezorgen op postbusnummers.

Let op bij bepaalde producten 

Elektronica (gsm’s, camera's, hardware, etc), video- en muziekcontent, software, dure merk- of erotische artikelen zijn voorbeelden van producten die via internet een hoger risico lopen op frauduleuze bestellingen. Extra aandacht is daarom geboden.

Informeer bij uw Payment Service Provider (PSP)

Vraag bij uw PSP wat hij kan bieden qua service of middelen voor fraudepreventie. Uw PSP kan vaak meerdere controles uitvoeren op gegevens waar u als ondernemer niet over beschikt.

Samen werken aan veiligheid 

Wij helpen u graag fraude te voorkomen en werken daarom voortdurend aan nieuwe methoden om misbruik van betaalkaarten onmogelijk te maken. Eén van de ontwikkelingen in dit verband is 3D-Secure. 3-D Secure is een standaard van MasterCard, Visa en JCB om veilig betalen via internet mogelijk te maken. Deze extra veiligheidsmaatregel heet:

  • bij MasterCard: MasterCard® SecureCode™; 
  • bij Visa: Verified by Visa; 
  • bij Discover, Diners Club en andere merken binnen het Discover Global Network: Diners Club ProtectBuySM;
  • bij JCB: J/Secure.
     

Deze unieke standaard maakt betalen op internet met MasterCard, Visa, JCB en Maestro een stuk veiliger. Het biedt namelijk de gelegenheid om te verifiëren of de persoon die bij u wil betalen ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar van de hiervoor gebruikte betaalkaart is . Informeer bij uw Payment Service Provider (PSP) of deze veiligheidsstandaard bij u mogelijk is en op welke andere manieren zij u kunnen helpen uw internetbetalingen nóg veiliger te maken.