Fraudepreventie bij acceptatie via uw betaalautomaat

Voor uw klant is het een gewoonte geworden om contactloos te betalen met een betaalkaart, pinpas, smartphone, wearable of creditkaart. Contactloos betalen is gemakkelijk, snel en veilig. Bij bedragen tot een bepaalde limiet (€ 50) kunnen consumenten zelfs contactloos betalen zonder hun pincode in te voeren. Bij hogere bedragen wordt er uit veiligheidsoverwegingen wel een pincode gevraagd.

Betalen kan ook nog steeds met de chip of via de magneetstrip op de kaart. Tijdens het verwerken van zo’n betaaltransactie worden de kaartgegevens op de magneetstrip of chip automatisch worden gecontroleerd. Acceptatie van betalingen via de chip, in combinatie met de pincode, is sneller en veiliger dan een magneetstrip-betaling. De automaat leest de chip op de betaalkaart en controleert de pincode van de kaarthouder. Bovendien is een chip moeilijker te kopiëren dan een magneetstrip. Houd altijd uw volle aandacht bij acceptatie via een betaalautomaat. Want ook als de transactie wordt goedgekeurd met een autorisatiecode, kan het om een frauduleuze betaling gaan. Volg daarom altijd onderstaande aandachtspunten.

1.    Controleer altijd of de merknaam (bijvoorbeeld MasterCard of Visa) op de transactiebon overeenkomt met het logo op de betaalkaart.

2.    Controleer altijd of de laatste 4 cijfers van het kaartnummer op de betaalkaart overeen - komen met die op de transactiebon (niet altijd van toepassing bij Maestro en V PAY).

3.    Laat de kaarthouder een handtekening zetten op de transactiebon bij een betaling met de magneetstrip en controleer of de handtekening op de bon overeenkomt met die op de betaalkaart (niet van toepassing bij Maestro en V PAY).

4.    Controleer de volgende echtheidskenmerken van de betaalkaart:

- Hologram; als u de kaart in het licht beweegt, lijkt er een dieptewerking te ontstaan (niet van toepassing bij Maestro en V PAY).

- UV-kenmerk; met een UV-lamp licht een extra echtheidskenmerk op (niet van toepassing bij Maestro en V PAY).

5.    Let op gedrag.

6.    Geef de kopie van de transactiebon aan de kaarthouder en bewaar zelf de originele bon 15 maanden op een veilige plaats zodat onbevoegden er niet bij kunnen.