Fraudepreventie bij acceptatie via e-mail/sms (met Pay per Link)


Betalingen accepteren via e-mail en/of sms is een goede uitkomst indien u veelal bestellingen ontvangt via telefoon, e-mail of website formulier. Door het gebruik van 3-D Secure is dit een veilige acceptatievorm, maar helaas kan ook hier misbruik van kaartgegevens voorkomen. Hieronder vindt u een aantal tips om fraude bij acceptatie via e-mail/sms te voorkomen.


Let op vreemde bestellingen 

Houd bestellingen goed in de gaten, ook over langere periodes. En vooral bij nieuwe klanten. Zijn er vreemde aantallen besteld? Is het afleveradres ongebruikelijk? Neem dan het zekere voor het onzekere en controleer of de bestelling in orde is. Voorbeelden zijn: 

  • bestellingen vanaf naastgelegen huisnummers; 
  • bestellingen vanaf verschillende adressen via hetzelfde e-mailadres; 
  • bestellingen vanuit geografische gebieden die niet logisch zijn omdat de producten moeilijk te versturen zijn of omdat de producten in dat gebied goedkoper zijn;
  • bestellingen van meerdere dezelfde artikelen op 1 adres terwijl dit onlogisch is qua gebruik binnen 1 huishouden/gezin.

 

Analyseer de bestellingen en vergelijk de verschillende orders/situaties met elkaar. Verplaats u in de situatie, is een bepaalde bestelling logisch als je een welwillende en te goeder trouwe consument bent?
 

Extra controles bij schriftelijke en/of telefonische bestelling 

Wees extra voorzichtig bij bestellingen vanaf mobiele nummers. Vraag ter controle ook een telefoonnummer van een vaste lijn op. Komt het netnummer met het afleveradres overeen? Bij bestellingen per mail is het raadzaam extra alert temailadressen (zoals hotmail). Laat de klant ook een emailadres opgeven dat eindigt op '.nl' en stuur ook daar een opdrachtbevestiging naar toe. 

Vraag bij aflevering om een handtekening 

Om er zeker van te zijn dat u de bestelling op het juiste adres aflevert, kunt u bij bezorging om een handtekening vragen. Lever alleen af aan de geadresseerde. Bezorg niets bij de buren als de geadresseerde niet aanwezig is. Wij raden daarnaast af te bezorgen op postbusnummers.

Let op bij bepaalde producten 

Elektronica (gsm’s, camera's, hardware, etc.), video- en muziekcontent, software, dure merk- of erotische artikelen zijn voorbeelden van producten die via internet een hoger risico lopen op frauduleuze bestellingen. Let bij dit soort bestellingen dus extra op.

Maak gebruik van de module fraudepreventie 

Business to You (B2U), de provider achter Pay per Link, kan een fraudepreventiemodule leveren. Dit is weliswaar optioneel maar toch raden we dit sterk aan. Met deze module kan onder andere worden vastgesteld in welk land de creditcard is uitgegeven.

Samen werken aan veiligheid 

Wij helpen u graag fraude te voorkomen en werken daarom voortdurend aan nieuwe methoden om misbruik van betaalkaarten onmogelijk te maken. Eén van de ontwikkelingen in dit verband is 3-D Secure. 3-D Secure is een standaard van MasterCard, Visa en JCB om veilig betalen “op afstand” mogelijk te maken. Deze extra veiligheidsmaatregel heet: 

  • bij MasterCard: MasterCard SecureCode 
  • bij Visa: Verified by Visa 
  • bij JCB: J/Secure 


Deze standaard maakt betalen op internet met deze betaalkaarten een stuk veiliger. Het biedt namelijk de gelegenheid om te verifiëren of de persoon die bij u wil betalen ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar van de hiervoor gebruikte betaalkaart is. Bij Pay per Link zijn daarom alle transacties beveiligd door middel van 3-D Secure.