Home / Nieuws / Nieuws overzicht hidden page / 2019 /

Contactloos betalen verplicht

Contactloos betalen verplicht

Vanaf 1 januari 2020 is een contactloos betaalautomaat verplicht

Voor uw klant is het een gewoonte geworden om contactloos te betalen met een betaalkaart, pinpas, smartphone of creditkaart. Contactloos betalen is gemakkelijk, snel en veilig. De reden voor betaalkaartmaatschappijen MasterCard/Maestro en Visa/V PAY om vanaf 1 januari 2020 het verplichten om op uw betaalautomaat óók contactloze betalingen te kunnen accepteren, naast de betalingen via de chip of via de magneetstrip. Dit betekent dat uw betaalautomaat aan deze voorwaarden van MasterCard en Visa moet voldoen, anders kan dit consequenties hebben voor de acceptatie en verwerking van betalingen met Maestro, V PAY, MasterCard en Visa, dus ook voor de acceptatie van pinbetalingen. Vervang dus vóór 1 januari 2020 uw betaalautomaat zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Het aantal betalingen met betaalkaarten stijgt nog altijd in Nederland. Cijfers van Betaalvereniging Nederland laten zien dat in 2018 het aantal pintransacties met 12,6% is toegenomen ten opzichte van 2017. Ook de populariteit van contactloos betalen neemt nog altijd fors toe. In december 2018 werd zelfs 56% van de betalingen contactloos gedaan met betaalkaart, smartphone of smartwatch. Door de acceptatie van contactloze betalingen kunt u ook klanten laten afrekenen die geen betaalkaart op zak hebben om af te rekenen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over nieuwe manieren van betalen, onze betaaloplossingen of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder met persoonlijk advies. U kunt contact opnemen met één van onze adviseurs via e-mail sales@worldline.com of via telefoon 088-765 7010.

Veel gestelde vragen

 • Waarom is het kunnen ondersteunen van contactloos betalen voor mij als ondernemer verplicht?

  Omdat contactloos betalen steeds populairder wordt en met steeds meer middelen (bijv, betaalkaart, smartphone, smartwatch, etc.) contactloos betaald kan worden hebben MasterCard/Maestro en Visa/V PAY bepaald dat alle betaalautomaten contactloos betalen moeten ondersteunen vanaf 1 januari 2020.

  Ik accepteer alleen Nederlandse pinpassen, waarom moet ik toch aan deze eis voldoen?

  De Nederlandse pinpassen die door Nederlandse banken worden uitgegeven hebben allemaal een Maestro of V PAY logo, dit betekent dat de voorwaarde van contactloos betalingen kunnen accepteren ook voor Nederlandse pinpassen geldt.

  Wat gebeurt er na 1 januari 2020 wanneer mijn betaalautomaat contactloos betalen niet ondersteunt.

  Het niet ondersteunen van contactloos betalen kan gevolgen hebben voor de acceptatie van betalingen en eventueel kunnen er boetes in rekening worden gebracht door de kaartmaatschappijen.

  Kan ik vanaf nu alleen nog contactloos betalingen accepteren?

  Nee, ook betalingen met de chip en magneetstrip worden ondersteund.